مشاهیر کمیجان

پیش بینی وضع هوا

مشاهیر :
فخرالدین عراقی .شیخ شهاب‌الدین عراقی.ابراهيم خان عاصم السلطنه .ملافرج
ميرزا اصغر رجيل.حاج آقاجان. ابراهيم سلطاني .منوچهرخان پزشكي .
سید رضی سجادی وفسی.سيد حبيب الله و سيد مهدي ابهري .دكتر لقماني
عيسي خان بهادري .دكتر اكبرخان بهادري. ملا میرمحمد‌باقر بن فاضل وفسی
حاج ابوالقاسم خاکی وفسی.آیت‌الله العظمی شیخ عبدالنبی وفسی عراقی
سیدمبین حسینی وفسی .حاج شیخ مرادعلی ممدوح.سید عبدالحمید وفسی


آداب و رسوم:

هله هله:
هله هله به این صورت اجرا می‌شود که پنجاه روز به عید نوروز مانده، عده‌ای از جوانان در حالی که کیسه‌ای روی دوش خود دارند، جمع شده و یکی از آنها لباس زنانه پوشیده و دیگری به نقش تکه (بز نر) در می‌آید و زنگوله‌های زیادی به کمر خود می‌بندد سپس در شهر به راه می‌افتند و با سر و صدا و شادی چنین می‌خوانند: هله هله هو هو یعنی صد روز به جمع آوری غله(گندم و جو) مانده است و اهالی شهر از خانه بیرون می‌آیند و هر چیزی در خانه دارند از قبیل کشک، روغن، آرد، کشمش، نخود، پول و … در کیسه آنها می‌ریزند.
خانه تکانی:
از ۱۰ تا ۲۰ روز قبل از فرا رسیدن عید زنان به نظافت خانه و اثاثیه منزل می‌پردازند، تا غبار یک‌ساله را از سر و روی خانه بزدایند.
چهارشنبه سوری:
در این شهرستان همانند همه نقاط کشور مراسم چهارشنبه سوری برگزار می‌شود و در این مراسم می‌گویند:
سرخی تو از من، زردی من از تو، درد و مرض من از تو، شادی تو از من.
علفه(عرفه):
علفه به آخرین پنجشنبه سال گویند. در شب علفه زنان دسته‌های علف را از سر در خا‌نه‌ها آویزان می‌کنند و معتقندند که اسب اسفندیار می آید و آنها را می‌خورد، انجام این کار را خوش یمن می‌دانند.
همچنین کوزه نویی را آب کرده و بر پشت بام خانه خود می‌گذارند و معتقدند اموات صاحبخانه آب کوزه را می‌خورند.
از دیگر کارهایی که در شب علفه انجام می‌دهند پختن حلوا با روغن پاک(حیوانی) است که همراه با چند عدد نان شاته در مجمعه(سینی) می‌گذارند و خیرات می‌کنند، افردی که از حلوا می‌خورند به نیت شادی روح اموات صاحب خیرات فاتحه می‌خوانند.
تدارک شب عید:
زنان با تهیه تنقلات و پخت شیرینی به استقبال نوروز می‌روند. از جمله این که گندم و شاه دانه و کنجد را بو داده با سنجد و گردو و هسته زردآلو و بادام که از قبل شیرین کرده بودند مخلوط کرده به عنوان تنقلات ایام عید استفاده می‌کنند.
باسلق، حلوا سلیجه، جوز قند نیز از شیرینی‌های عید نوروز است.
سفره هفت سین:
سفره هفت سین همانند تمامی نقاط کشور چیده می‌شود.





عید دیدنی و دید و بازدید:
پس از چند ساعت از گذشت تحویل سال، عید دیدنی را شروع کرده و ابتدا برای عید دیدنی نزد پدر و مادر، پدر بزرگ و مادر بزرگ و بزرگان فامیل خود می‌رفتند، سپس به منزل همسایگان و اقوام و فامیل می‌رفتند،
سیزده بدر:
مردم دلیجان روز سیزدهم فروردین را نحس می‌دانند و برای بیرون بردن نحوست از خانه، به دامنه کوه و دشت و صحرا می‌روند و بنا به میل خود ناهار را که بیشتر قرمه سبزی است و یا عصرانه که آش است را به همراه می‌برند و پس از صرف ناهار به انجام بازی‌های محلی روی می‌آورند.
شال اندازی:
مراسم شال اندازی روز اول عید برگزار می شود و به در خانه ها می روند و از دوستان و آشنایان درخواست دارند که پارچه ای که به آنها داده می شود را پر کنند و به آنها بدهد (معمولاً: تخمه آجیل پول سکه و ...) به آنها می دهند که نشان از دست خیر آنها می باشد
مراسم های ازدواج:
خواستگاری .بله برون .شیرینی خوران.نامزدی . عقدکنان .جهاز بران .حنابندان.پاتختی.داماد سلام.مادر زن سلام.
در دوران عقد نیز داماد به هنگام اعیاد برای عروس کادو .شیرینی .میوه و غیره می برد .در شب یلدا نیز داماد برای عروس انواع میوه و تنقلات و آجیل .کادو را به عنوان شب چله ای می برد.

جهث مشارکت در تکمیل بانک اطلاعاتی شهر کمیجان عضو سایت شوید
این کار جهت اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده میباشد.

عضویت در کمیجان

اطلاعات دیگر از کمیجان
اطلاعات عمومی استان مرکزی
اطلاعات عمومی سایر نقاط ایران

آخرین ویرایش مختصات توسط: hamid147