جاذبه های گردشگی یزد

پیش بینی وضع هوا

جاذبه های گردشگی





استان يزد با حدود 131575 كيلومتر مربع وسعت، چهارمين استان وسيع كشور است كه درقسمت مركزي فلات ايران در حاشيه ي دشت هاي كوير لوت قراردارد .

استان يزد داراي 10شهرستان (يزد، ابركوه، اردكان، بافق، تفت، خاتم، صدوق، طبس، مهريز و ميبد)، 23 شهر ، 20 بخش و51 دهستان بوده با استان هاي سمنان از شمال غرب، اصفهان از غرب، فارس از جنوب غرب، خراسان جنوبي از شرق، خراسان رضوي از شمال شرق وكرمان از شرق وجنوب شرق همسايه است.

آب انبارها، بادگيرها، كوچه هاي آشتي كنان و آسياب هااز مشخصه هاي اين استان است.

از كوه هاي شاخص اين استان مي توان به شيركوه، خرانق، هدش، سياه كوه، معراجي، ساغند، هرات ومروست، ندوشن وبوستان اشاره كرد.

وجه تسميه يزد:
«يزد» واژه اي باستاني است كه ريشه در «يشت» يا «يزت» و« يسن» به معناي ستايش، نيايش، پرستش، ايزد و... دارد. به اعتقاد تعدادي از تاريخ نويسان ، دردوره ساسانيان، به فرمان يزد گرد اول در اين محل، شهري به نام «يزدان گرد» بنا گرديده است. نام يزد از همين عنوان گرفته شده وبه معناي مقدس، فرخنده ودرخور آفرين است.

. نامهاي قديم يزد، ايساتيس و كثه بوده و به «شهر بادگيرها» ، «شهر دوچرخه ها» و «دارالعباده» معروف است.

از بناهاي تاريخي يزد مي توان به مسجد جامع كبير، بقعه سيدركن الدين، مسجدفُرط، مجموعه اميرچخماق، مسجد حظيره، مسجدملااسماعيل، شاهزاده فاضل، باغ دولت آباد، حمام خان، آتشكده، آب انبار شش بادگيري، خانه محمودي، خانه لاري ها، بازار و... اشاره كرد.
---------------------------------------------------------





1-شاهزاده فاضل یزد

خیابان امام خمینی (ره)

این زیارتگاه رامقبره یکی از فرزندان امام موسی کاظم دانسته اند.
* ** * ** * ** * ** *
2-امامزاده جعفر(ع) یزد

بلوار امامزاده جعفر (ع)

این محل، مرقد امامزاده محمدبن علی بن عبیدا... بن احمد بن العریضی بن جعفر صادق(ع) است که به مناسبت کنیه اش «ابوجعفر» به این اسم نامیده می شود.
* ** * ** * ** * ** *
3-مسجدجامع کبیر یزد

خ امام خمینی(ره)

درقرن 6.ق به دستورگردشاسب ازنوادگان علاءالدوله کالنجار، ساخته شده وبنای اصلی مسجدکنونی از آثار «سیدرکن الدین محمدقاضی» است.هنر معماری بی نظیر ایرانی درگچ کاری ، شبستان، صحن و مناره های برافراشته آن جلوه گر است.
* ** * ** * ** * ** *
4-مسجدملااسماعیل یزد

خیابان قیام

این بنا درسال 1222ق. به دستور«آخوندملااسماعیل عقدایی» درعهد سلطنت فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است. پس از پیروزی انقلاب این مسجد بعنوان میعادگاه نماز جمعه درنظر گرفته شده است.
* ** * ** * ** * ** *




5-خانه لاری ها در شهر یزد

خ سیدگلسرخ-محله فهادان

این بنا بارعایت تمام موازین مردمی وشرعی با آجروریگ وگچ وساروج ساخته شده وتزئینات به کار رفته درسقف آن، زیبائی واصالت خاصی دارد.
* ** * ** * ** * ** *
6-برج وباروی قدیم یزد

انتهای خ سیدگلسرخ

درگذشته شهرها برای درامان ماندن از هجوم غارتگران ودشمنان،مجهز به حصار وبرج وخندق ودروازه قلعه می شدند.
* ** * ** * ** * ** *
7-مدرسه ضیائیه (زندان اسکندر) در شهر یزد

انتهای خ سیدگلسرخ-محله فهادان

درسال 631ق. آن رابنیان نهاد وبنای آن درسال 75ق.توسط پسرانش به اتمام رسید.شبستان مدرسه دارای محراب است.درافسانه ها آمده که اسکندر پس از ورود به ایران دریزد قدیم(کثه) قلعه ای برای زندانیان وبازماندگان دولتی ساخت.
* ** * ** * ** * ** *
8-خانه محمودی شهر یزد

خ سیدگلسرخ-محله فهادان

این خانه بخشی از مجموعه بزرگی ازخانه های متصل به هم مجموعه عرب ها است که دربافت قدیم شهرستان یزد قراردارد.تزئینات خانه شامل سردرهای گچ بری، آئینه کاری و... است.
* ** * ** * ** * ** *




9-مجموعه امیرچخماق یزد

میدان شهـــداء

امیرجلال الدین چخماق شامی دردوره تیموریان، ازطرف شاهرخ به حکومت یزد منصوب گردید وباکمک همسرش دراین مکان میدان گاهی ، خانقاه، مسجد و... ، ازهمه مهمتر مسجدامیرچخماق (مسجدجامع نو) رابنا نهاد.
* ** * ** * ** * ** *




10-آب انبار شش بادگیری

خ دهم فروردین-خواجه خضر

این بنا دارای دوورودی درشمال وجنوب محزن است ومخزن آب انبار گنبد تخم مرغی شکل دارد.این آب انبار 55 پله دارد.
* ** * ** * ** * ** *
11-آب انبار رستم گیو در یزد

بلوار بسیج

ازنمونه کارهای هنری ومعماری درزمینه آب انبارسازی،آب انباررستم گیو واقع درحمله زرتشتیان یزد است.
* ** * ** * ** * ** *
12-باغ دولت آباد یزد

انتهای خیابان شهیدرجائی- نرسیده به راهنمایی ورانندگی

محمدتقی خان مشهوربه خان بزرگ که سلسه خان های یزد درزمان زندیه بودابتدا، قناتی بانام دولت آباد به وجود آورد وپس از آن، عمارت «باغ دولت آباد» رادرامتداد آن احداث کرد.این ساختمان، محل اقامت این حاکم مقتدر نیز بود.
* ** * ** * ** * ** *
13-آتشکده شهر یزد (آتش ورهرام)

خ کاشانی

بنای فعلی باهمّت وکمک مالی زرتشتیان یزد وپارسیان هندوستان احداث گردیده است.ساختمان آتشکده بامعماری زیبای برگرفته ازهنر معماری هخامنشیان دروسط حیاطی بزرگ سرسبز وبربلندی قرارگرفته وبرپیشانی عمارت نقش«فروهر» جلوه گراست.
* ** * ** * ** * ** *




* ** * ** * ** * ** *
14-کهنسال ترین درخت دنیا در ابرکوه یزد:

سرو (نگین سبز) چهار هزار و پانصد ساله ابرکوه، با گذشت ۱,۶۴۲,۵۰۰ روز از عمر خود، سرسبز و شاداب در پهنای کویر یزد در شهرستان ابرکوه مقاوم و استوار است و جهانیان را شگفت زده کرده است.

دانشمندان و کارشناسان داخلی و خارجی، از این درخت به عنوان کهنسال ترین درخت جهان یاد می کنند و می گویند:… دیدن این درخت برای هر کسی جالب و شگفت آور است.
* ** * ** * ** * ** *
15-مجموعه حمام و بازار خان:

قدمت حمام خان یا “گرمخانه نور” به سال ۱۲۱۲ ه. ق. برمیگردد که در تاریخ ۱۲۴۲ ه. ق. مورد تجدید بنا و تزئینات قرار گرفته است. تزئینات حمام خان بسیار ساده بوده بطوریکه مهمترین تزئین آن نقاشیهای بخش شاه نشین می باشد. مساحت حمام ۱۱۷۰ متر مربع و زیر بنای آن ۹۰۰ متر مربع می باشد. ساخت بازار خان به زمان ناصرالدین شاه قاجار بر میگردد. ساختار متفاوت موجود در آن حکایت از ساخت تدریجی این بازار دارد.
* ** * ** * ** * ** *
16-خانه ملک التجار

این خانه نمونه در حدود یکصد و بیست سال قبل در یکی از بازارهای مهم شهر ساخته شده و متعلق به ملک التجار بوده است. مدخل خانه به اسلوب روزگار خود دارای کوچه ای دراز و باریک و با دیوارهای بسیار بلند است. نقاشی اتاقهای این خانه، کار یک نقاش شیرازی است که از حیث اسلوب کاملا با نقاشی های عمارت نارنجستان شیراز همسان است. این خانه در حال حاضر تبدیل به مهمانسرای سنتی به نام مهمانسرای سنتی ملک التجار (هتل سنتی ملک التجار) شده است.
* ** * ** * ** * ** *
17-بقعه دوازده امام

این بقعه مشتمل بر دوازده گنبد منفرد در سال ۴۲۹ ه. ق. به دستور ابو سعید و ابو یعقوب از امرای علاء الدوله فرامرز ساخته شد. در این بقعه کتیبه ای به خط کوفی بالای سردر که در حاشیه ای از نقوش گُل و بوته قرار دارد و سنگ قبر فخرالدین اسفنجردی از مشایخ بزرگ قرن هشتم که در محراب نصب است توجه بینندگان را به خود جلب می کند.
* ** * ** * ** * ** *
18-مسجد ریگ

این مسجد که کاروانسرایی مخروبه بوده، توسط امیر معین الدین اشرف بنا گردید. منار گلی مزین به کاشی با خطوط و نقوش هندسی، قفسه ای چوبی در بالای منار، کتیبه خط ثلث بر کاشی معرق در سه طرف سردر، در کنده کاری دو لنگه ای، کاشی های شش ضلعی فیروزه ای و آبی با حاشیه های سیاه و سفید مرسوم قرن نهم هجری در بدنه محراب و طاق نمای محراب با گچ کاری مقرنس از ویژگی های مهم این مسجد به شمار می رود.
* ** * ** * ** * ** *

جهث مشارکت در تکمیل بانک اطلاعاتی شهر یزد عضو سایت شوید
این کار جهت اطمینان از صحت اطلاعات وارد شده میباشد.

عضویت در یزد

اطلاعات دیگر از یزد
اطلاعات عمومی استان یزد
اطلاعات عمومی سایر نقاط ایران

آخرین ویرایش مختصات توسط: چگوارا